Istraživanja su pokazala da ćelije kancera bujaju u kiselom okruženju, ali nestaju u alkalnom. Možete se zaštititi samo na jedan način – sprečite kiselost vašeg organizma. Ako su tkiva, krv i limfa kiseli – to je siguran put u bolest. Prema najnovijim statističkim podacima, šestoro od deset stanovnika razvijenih zemalja pati od prekomerne težine i acidoze – preterane kiselosti organizma. Doktor Robert Jang dokazao je da je višak masti u organizmu posledica preterane kiselosti. Šta to znači?
Telo stvara ćelije masti kako bi izbacilo kiseline iz vitalnih organa i sprečilo ih da bukvalno uguše organe do smrti. Masti, zapravo, spasavaju život! Višak masnoće u telu jeste reakcija tela koje se bori protiv alarmantno visokog nivoa kiselosti organizma.
Ph, ili nivo kiselosti tela, meri se skalom od 0 -14. Zlatna sredina na kojoj je pH balansirana iznosi 7. Sve ispod 7 je kiselost, stanje u kome telo ne funkcioniše onako kako treba. Stanje organizma iznad 7 se naziva alkalnim (baznim) i u njemu telo napreduje. Bolesti ne opstaju u alkalnoj sredini. Kada se iz tela izbace toksini – kiseline, dolazi do drastičnog pada prekomerne težine, povećava se mišićna masa, koža postaje sjajnija i mekša, a energetski nivo se primetno povećava.
Važna ravnoteža pH
Ljudsko telo je izuzetno pažljivo naštimovana mašina. Lako se adaptira na nova okruženja i situacije, ali samo kada je njegovo unutrašnje okruženje u ravnoteženo. Na primer, naše telo najbolje funkcioniše kada mu je unutrašnja temperatura 36,6 – 37 stepeni Celzijusa. Temperatura iznad 40 stepeni ili ispod 36, ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem. Pri tom je ljudsko telo još osetljivije na stanje sopstvene kiselosti, nego na temperaturu!
Krv, koja čini 8 procenata ukupne težine tela, ključni je regulator i indikator opšteg zdravlja organizma. Kiseonik i drugi hranljivi elementi se upravo preko krvi transportuju do svake ćelije tela. Da bi krvotok efikasno obavljao svoju osnovnu funkciju, neophodno je da održava veoma specifičan pH opseg. Tačnije, pH od 7,36 do 7,44. To je blago alkalno stanje. Čak i manje skretanje van ovog opsega može biti smrtonosno.
Niže vrednosti (od 0-7) pH označavaju ekstremnu kiselost (hlorovodonična kiselina), a visoke vrednosti ekstremnu alkalnost. Čista voda je životna i ima pH 7- 8. Svi smo čuli za kisele kiše i zagađivače koji uništavaju sve živo u vodotokovima širom planete. Potpuno ista stvar se, ako zamenimo planetarne vodotokove krvotokom, događa i u ljudskom telu.
Hrana koju jedemo i voda koju pijemo imaju najveći uticaj na kiselo-alkalnu ravnotežu tela. Varenje industrijski obrađene hrane, na primer, stvara kisele nusprodukte koji ulaze direktno u krvotok. Što više obrađene hrane jedemo (šećeri, rafinisani ugljenohidrati…), sve više kiselih nusprodukata stvaramo i sve više kiseline unosimo u krvotok.
Nisu samo obrađene vrste hrane uzrok nastanka kiseline u organizmu. Mnogi proizvodi životinjskog porekla (posebno visokoproteinska hrana), skrob i zrnevlje, takođe utiču na stvaranje viška kiseline. Azot – nusprodukt varenja proteina, na primer, izuzetno je kiseo. Baš kao i kofein.
Sa druge strane, sveže povrće i voće blagotvorno deluju na alkalizaciju tela. Hrana koja najbolje alkalizuje telo jeste zeleno povrće (zelena salata, kelj, spanać, prokelj…)
Kako znate da li je vaše telo kiselo ili alkalno? Možete se testirati merenjem pH sopstvenog urina ili pljuvačke pomoću pH lakmusa. Najpreciznija metoda je testiranje krvi. Najlakši način je da preispitate sopstvenu ishranu. Da li pijete mnogo kofeina i alkohola? Da li jedete puno mesa? Često jedete hleb, testa i skrob? Ako su odgovori na ova osnovna pitanja potvrdni, onda možete biti sigurni da se vaše telo poslednjim snagama bori da organizam održi u alkalnom stanju. Uticaj ovakve ishrane na sveopšte zdravlje je suviše veliki da bi se ignorisao.
Posledice disbalansa
Pošto je ljudsko telo izuzetno prilagodljivo, blago kiselo stanje tokom kraćeg vremenskog perioda neće imati veće posledice na sveukupno zdravlje. Međutim, previše ljudi se loše hrani a živi u izuzetno stresnim uslovima – što dovodi do hronične acidoze – konstantnog stanja veoma povišene kiselosti organizma. Takvo stanje ima poražavajući efekat na zdravlje a posledice su, između ostalog sledeće:
– nadimanje i zadržavanje vode
– akne i drugi problemi sa kožom
– nokti i kosa veoma slabog kvaliteta
– problemi održavanja težine
– bolovi u zglobovima
– glavobolje
– nervoza
– grčevi
– problemi sa varanjem
– česte prehlade
– alergije
Preterana težina i/ili gubitak težine spadaju u najočiglednija stanja. Da li ste primetili koliko vam je teško da izgubite 5 kilograma viška? Ili da povećate mišićnu masu? U tom slučaju možete biti sigurni da je vaše telo u stanju hronične kiselosti.
Kada je telo u stanju hronične kiselosti, učiniće sve da se zaštiti. Kod nekih ljudi to znači zadržavanje viška vode i masti što bliže nekim organima kako bi se oni zaštitili od kiseline. Kod drugih, to znači izbacivanje vode i viška težine iz tela, kako bi ono „pročistilo“ samo sebe. Ako ste preterano mršavi ili imate preveliku težinu, sasvim je moguće da vaše telo pati usled hroničnog stanja povišene kiselosti.
Pri tom će se, u kiselom okruženju tela, patogeni poput kvasaca i bakterija množiti još više u vašem digestivnom traktu. Zapravo, istraživanja su pokazala da ćelije kancera bujaju u kiselom okruženju, ali nestaju u alkalnom. Dok ovi patogeni napreduju u vašem telu, oni kradu dragocene hranljive materije i energiju koju telo treba da dobije. A ako se pitate zbog čega vam sva ta hrana koju jedete ne donosi više energije, eto odgovora.
Telo je sa dobrim razlogom stvoreno da zadržava blago alkalno stanje. Upravo u takvom stanju je otporno na bolesti i sposobno da se energizuje i samoisceli. Dr Robert Jang tvrdi da je pretrana kiselost tela uzrok svih bolesti. Za razliku od stare biologije zasnovane na radovima Luja Pastera odakle potiče ideja da bolesti izazivaju mikrobi koji u naše telo dospevaju iz spoljne sredine, dr Jang tvrdi da kada u telu postoji zdrava alkalna ravnoteža, mikrobi ne mogu da opstanu.
Nivo pH (kiselo-alkalna mera) naših unutrašnjih tečnosti utiče na svaku ćeliju tela. Produženo stanje kiselosti bilo kakve vrste se loše odražava na telo. Čitav metabolički proces zavisi od uravnoteženosti unutrašnjeg alkalnog okruženja. Hronična kiselost pH razara tkivo tela, grizući lagano kroz gotovo 100.000 kilometara vena i arterija, baš kao što kiselina razjeda mermer. Ako se takvo stanje ne popravi, dolazi do opšteg poremećaja aktivnosti i funkcija ćelija i javlja se čitav niz simptoma – od tahikardije do nervnih kratkih spojeva u mozgu. Ukratko, preterana kiselost organizma ugrožava sam život i uzrokuje sve vrste bolesti!“
Opasna kandida
Kiseli otpad koji se gomila u telu pruža savršeno okruženje za razvoj opasnih mikroorganizama. Najpre se množi kandida. Kandida je latinsko ime za ono što se u ljudskom organizmu obično naziva kvascem, ali je zapravo vrsta gljivice. Kvasac i gljivica (i sa njoma blisko povezna plesan) su jednoćelijski biljni oblici života kojih ima u tlu, vazduhu i vodi. Nalaze se svuda oko nas. Na primer, kandida se obično može naći u našem gastrointestinalnom traktu. Bez nje ne bismo mogli da živimo. Ali bez obzira na korist koju pruža organizmu, ukoliko se previše razmnoži može izazvati brojne zdravstvene probleme – od onih iritirajućih do hroničnih i fatalnih.
Osim kandide, zdravlje ugrožavaju i druge mikroforme poput različitih vrsta gljivica, plesni, bakterija i virusa. Pri tom je organizam ugrožen ne samo njihovim prisustvom već i njihovim otrovnim izlučevinama: mikotoksinima i ekzotoksinima (gde myco označava gljivicu, exo bakteriju a toksin otrov). Ove mikroforme stvaraju kiseli otpad dok vare (zapravo fermentišu) glukozu, proteine i masti – sve one supstance koje našem telu pružaju neophodnu energiju.
Kandida i ostale mikroforme opsedaju oslabljene delove tela, truju ih i izgladnjuju. U kiselom okruženju, one bukvalno razaraju tkivo i telesne procese. Hrane se glukozom koja telu daje energiju, mastima i proteinima, našim genetskim materijalom (čak i neukleinskim kiselinama), bukvalno nas žderući iznutra. Zatim svoj kiseli otpad šalju u naš krvotok i ćelije, dodatno zagađujući organizam. Bakterije, gljivice i plesni nisu te koje uzrokuju simptome bolesti – uzrok simptoma je njihov kiseli otpad.
Jedno od najpoznatijih otkrića dr Janga je njegova teorija o tome šta uzrokuje gojaznost. On je dokazao da je višak masnoće u telu posledica preterane kiselosti organizma. Telo stvara dodatne ćelije masti da bi odbranilo vitalne organe od kiseline. Rešenje problema gojaznosti su alkalizacija i energizacija organizma.
Na drugom kraju zdravstvenog spektra, kvasci i gljivice unutar prezakiseljenog tela proždiru hranljive materije koje unosimo i smanjuju hemijsku i mehaničku apsorpciju svega što pojedemo za 50 procenata. Kod mnogih ljudi se to ispoljava u vidu pothranjenosti, što je isto toliko loše kao i gojaznost. Bez proteina, telo ne može da obnovi tkiva i stvara enzime, hormone i stotine drugih hemijskih komponeneti neophodnih za dotok energije u ćelije i aktivnost organa. Hronični umor, bolest, promene telesne težine jesu rezultati takvog disbalansa. Pothranjena, izuzetno mršava osoba će možda izgubiti još malo težine dok se hemija tela polako stabilizuje alkalizacijom. Ali kada se procesi u telu normalizuju, dostići će ponovo idealnu težinu. Zdrava tela nisu ni gojazna ni pothranjena. Zdravo telo samo održava svoju idealnu težinu. I kada se primene alkalizacija i oksigenizacija pravilnim izborom hrane i vode, telo počinje da se vraća na svoju idealnu težinu.
Toksini koji se množe u prezakiseljenom telu znatno doprinose pojavi simptoma alergija. Apsorpcija nesvarenih proteina, pri tom, jeste glavni uzrok brojnih alergija. Digestivni sistem je oslabljen, što sprečava totalani slom amino kiselina – pa se javljaju alergije na hranu.
Još jedan od glavnih problema preterane kiselosti organizma jeste hronični umor. Toksini u kiseloj sredini smanjuju apsorbciju proteina i minerala i oslabljuju sposobnost tela da proizvodi enzime i hormone. To opet utiče negativno na rekonstrukciju ćelija i druge komponente neophodne za stvaranje energije. Rezultat je stalno prisutni umor, slaba izdržljivost, problemi sa koncentracijom, nemogućnost stvaranja mišićne mase i opšta slabost organizma.
Voda života
Na kiselost ili baznost organizma možemo uticati pažljivim izborom hrane i – vode. Da li ste se ikada zapitali kakvu vodu pijete? Podrazumeva se da je ona bakteriološki i hemijski ispravna, ali ima još nešto o čemu se malo govori – o kiselosti. Obična vodovodska voda samim prolaskom kroz cevi menja svoje prirodno naelektrisanje i postaje – kisela. To se lako može utvrditi običnim lakmus papirom. Dakle, ako želite da alkalizujete svoj organizam, morate poći od vode.
Najznačajnija stvar koju treba naučiti jeste kako hidrirati telo alkalizovanom vodom. Poput planete na kojoj živimo, naše telo je sačinjeno od 70 procenata vode. Želja za hranom je često vapaj našeg tela za vodom. Žudnja za vodom će se postepeno razvijati kada osoba počne da se hidrira i na taj način izbacuje toksine i organizma.
Ishrana bogata kiselom hranom poput mesa, mlečnih proizvoda, žitarica, voća punog šećera i hleba izaziva gomilanje kiselog otpada u telu. Kada taj otpad uđe u naš krvotok, krvotok će pokušati da ga se oslobodi u tečnom obliku kroz pluća i bubrege. Ako ima previše otpada, on se odlaže u različite organske sisteme poput srca, pankreasa, jetre, debelog creva…
Raspad ovog procesa odlaganja kiselog otpada se takođe može nazvati „procesom starenja“. Da bi se proces usporio i preokrenuo, čovek mora da započne uklanjanje viška kiselosti iz krvotoka i tkiva uvođenjem alkalizovane vode u ishranu.
Alkalna voda sadrži alkalne hranljive materije. Tokom procesa čišćenja organizma ovom vodom, okruženje u krvi se ubrzano menja tako da više ne predstavlja plodno tlo za razvoj bakterija, kvasaca, gljivica i plesni. Telo započinje proces detoksifikacije. Kako se toksini izbacuju, mogu se pojaviti simptomi mučnine, stanja nalik gripu ili pad energije. Kada simptomi započnu, potrebno je odmah se hidrirati alkalizovanom vodom i povećavati unos vode.
Voda ima presudan značaj da li ćemo postati i ostati zdravi. Unos alkalizovane vode je preventivna zaštita od brojnih oboljenja. Ona reguliše krvni pritisak, snižava nivo šećera u krvi, reguliše varenje, eliminiše virusne infekcije, ublažava posledice osteoporoze, kostobolje, kardiovaskularne probleme i što je najvažnije, presudno utiče na izbacivanje toksina iz tela i podizanje energetskog nivoa organizma.